«

»

Wydrukuj to Wpis

Co to jest błonnik? Produkty bogate w błonnik

Wszyscy mówią o błonniku i jego pozytywnym działaniu na ludzki organizm tylko pewnie zadajesz pytanie:

Co to jest błonnik?

Błonnik to substancja, składnik o nie jednym imieniu. Błonnik określany jest jako włókno pokarmowe oraz substancja balastowa- lub po prostu balast. Błonnik ma wiele określeń ale jeszcze więcej zalet.

Błonnik pokarmowy jest składnikiem komórek roślinnych, ich jadalnych części, który jest odporny na działanie soków trawiennych i nie jest przyswajany przez organizm człowieka, jednak jest niezbędnym elementem codziennej, zdrowej diety.

Błonnik to substancja poprawiająca perystaltykę jelit, wchłania wodę, dzięki czemu pęcznieje w żołądku, zwiększa swoją objętość i daje uczucie sytości – jemy mało, ale nie czujemy głodu. Błonnik poza tym zmniejsza wchłanianie cukrów i tłuszczów, obniża zły cholesterol, ciśnienie tętnicze, jest doskonałym podłożem do rozwoju korzystnej mikroflory bakteryjnej.

Jakie produkty są bogate w błonnik?

Źródłem błonnika są produkty pochodzenia wyłącznie roślinnego – zboża i ich przetwory, pieczywo, warzywa i owoce. Mimo bogatej gamy produktów bogatych w błonnik nadal spożywamy go za mało, wolimy przetworzone produkty, kiełbaski i karkówkę z grilla. O zaletach błonnika i jego zbawiennym wpływie można by długo pisać, najlepiej jednak zrobić krok do przodu i uzupełniać jego braki naturalnymi preparatami nie syntetykami w postaci tabletek, w których błonnik niestety występuje w niewielkich ilościach i w dodatku otrzymany syntetycznie. Obecnie za dobre źródło błonnika uznaje się nasiona babki płesznik – 100%, naturalne źródło błonnika.

Permalink do tego artykułu: http://blonnik-stop.pl/143/co-to-jest-blonnik-produkty-bogate-w-blonnik/