«

»

Wydrukuj to Wpis

Jak szybko obniżyć cholesterol i być pełnym życiowej energii?

Odebrałeś wyniki badań i okazało się, że Twój cholesterol jest za wysoki, zastanawiasz się dlaczego? Twierdzisz, że zdrowo się odżywiasz, Twoje BMI jest prawidłowe, wszystko jest OK – to dlaczego ten cholesterol jest tak wysoki?

Na wstępie, dla zrozumienia wyjaśnię czym jest cholesterol a następnie opiszę co obniża cholesterol… Jest wiele osób, które uważają go za zbędny składnik wręcz zaśmiecający i rujnujący organizm. Jednak nie zdają sobie sprawy, że jest to niezbędny składnik do prawidłowego funkcjonowania organizmu, pod warunkiem, że jest on na odpowiednim poziomie. Chcąc obniżyć cholesterol należy dowiedzieć się o nim jak najwięcej, to tak jak z wrogiem, żeby go pokonać trzeba go dobrze poznać, znaleźć jego słaby punkt i zwyciężyć. Musisz pamiętać, ze cholesterol to nie tylko wróg ale to także dobry przyjaciel – cholesterol HDL.


Czym jest cholesterol?

Cholesterol to nic innego jak związek tłuszczowy, sterol zwierzęcy, który szeroko jest rozpowszechniony we wszystkich komórkach organizmu, szczególnie w komórkach układu nerwowego. Cholesterol wytwarzany jest w organizmie człowieka z kwasu octowego oraz w przeważającej ilości dostarczany z pożywieniem pochodzenia zwierzęcego.


Skąd się bierze cholesterol?

Zdecydowana większość cholesterolu – aż 2 ⁄ 3 wytwarzane jest w wątrobie oraz w jelicie cienkim, poza tym cholesterol występuje w mózgu, osłonkach włókien komórek nerwowych, nadnerczach, błonach komórkowych, lipoproteidach osocza i w żółci a także w skórze.

Cholesterol powstaje w Twoim organizmie  w wyniku  przemian związków dostarczanych do organizmu, jak cukrów, tłuszczy a nawet białek. Jest to wówczas cholesterol endogenny, natomiast dostaje się on także do organizmu wraz z pożywieniem, jest to tzw. cholesterol egzogenny, który jest wchłaniany w jelicie cienkim za pośrednictwem kosmków jelitowych, skąd dalej kierowany jest do wątroby, a następnie za pośrednictwem krwi do wszystkich komórek organizmu.

Kiedy w Twoim organizmie jest za dużo cholesterolu, ponieważ nie został on w pełni wykorzystany przez komórki, kumuluje się on w układzie krążenia i z czasem odkłada się w postaci blaszek miażdżycowych, które zwężają światło naczyń krwionośnych, przez co utrudniają swobodny przepływ krwi do serca, wątroby, mózgu czy nerek. Może to spowodować zawał serca, chorobę wieńcowa, miażdżycę czy udar mózgu.

Nie wykorzystany cholesterol powraca do wątroby gdzie w wyniku wielu przemian zostaje przekształcony w kwasy żółciowe, które wraz z żółcią kierowane są do jelita cienkiego jelita, cholesterol w postaci kwasów tłuszczowych zostaje wydalony pod warunkiem, że nasza codzienna dieta bogata jest w błonnik, najlepiej rozpuszczalny- np. pektyny, który ma ogromna zdolność wiązania nadmiaru cholesterolu. Jak to się dzieje?

Wątroba jest Twoim najważniejszym gruczołem, odpowiada przede wszystkim za gospodarkę tłuszczową jak również jest decydującym organem dystrybucyjnym cholesterolu. Cholesterol jest niezbędny do produkcji żółci. Wątroba zdrowego człowieka produkuje ok. 700 mg cholesterolu, zdecydowana jego część ulega przemianie do soli żółciowych, które za pomocą pęcherzyka żółciowego wydzielane są do przewodu trawiennego- dokładnie do jelita, gdzie odpowiadają za emulgację tłuszczy dostarczonych z pożywieniem i ułatwiają ich wchłanianie.

Kiedy kwasy żółciowe wypełnia swoje zadanie po części wracają do wątroby- zależy to jednak od zawartości błonnika w Twojej diecie. Błonnik pokarmowy, szczególnie ten rozpuszczalny, pochodzący z produktów owsianych, owoców i warzyw ma zdolność wiązania kwasów, dzięki czemu wydalane są one z kałem i nie powracają do wątroby. Wątroba natomiast, by wyrównać straty zwiększa produkcję cholesterolu, obniża przez to poziom cholesterolu we krwi.


Teraz o cholesterolu z innej strony….

Cholesterol jest substratem do syntezy hormonów płciowych, kory nadnerczy czy kwasów żółciowych. Zawarty w skórze, pod wpływem promieni słonecznych zmieniany jest w wit. D3. We krwi ma zdolność łączenia się z albuminami, z którymi tworzy lipoprteiny. Lipoproteiny LDL, które potocznie nazywane są złym cholesterolem transportują ponad 65 % cholesterolu zawartego we krwi, który odkłada się w tętnicach w postaci blaszek miażdżycowych. Natomiast lipoproteiny HDL – określane mianem dobrego cholesterolu transportują 20-25 % cholesterolu występującego we krwi. W swoim składzie zawierają lecytynę, która ma działanie detergujące, ponieważ rozpuszcza nagromadzone cząsteczki cholesterolu w ścianach tętnic i kieruje je do wątroby, gdzie syntetyzowane są kwasy żółciowe.

Jakie funkcje w organizmie spełnia cholesterol?

  • jest składnikiem budulcowym błon komórkowych,
  • składnikiem osłonek mielinowych neuronów,
  • jest prekursorem kwasów żółciowych,
  • niezbędny do syntezy hormonów płciowych, np. testosteronu. Hormonów kory nadnerczy oraz wit. D3,
  • konieczny do prawidłowego wchłaniania witamin A, D, E, K.


Jak obniżyć cholesterol?

Pierwszym krokiem do obniżenia poziomu cholesterolu jest zastosowanie odpowiedniej diety opartej na ograniczeniu spożywania produktów bogatych w cholesterol – produktów mięsnych, szczególnie podrobów, np. móżdżku cielęcego czy baraniego, nerek, wątroby, oraz wędlin, np. salcesonów, pasztetów, kaszanek, boczku, a zwiększonym spożyciu produktów obfitujących w błonnik pokarmowy, witaminy przeciwutleniające- Wit. C, E oraz beta-karoten.

Kolejnym krokiem do obniżenia poziomu cholesterolu jest aktywność fizyczna. Zwiększenie aktywności fizycznej powoduje obniżenie stężenia cholesterolu LDL, a zwiększenia poziomu dobrego cholesterolu – HDL. Wystarczy już 30 min dziennie, np. jazdy na rowerze, pływania, gry w tenisa, czy dla bardziej leniwych godzinny spacer. Poza tym regularny ruch pomaga w utrzymaniu sylwetki i w walce z nadwaga i złym samopoczuciem.

Kiedy dieta i ruch nie przynoszą dużych rezultatów, do obniżenia poziomu cholesterolu stosuje się leki, które maja za zadanie obniżyć jego wysokie stężenie. Obecnie na rynku jest kilka grup leków, które maja za zadanie obniżyć poziom cholesterolu, najpopularniejsze to statyny, pochodne kwasu fibrynowego i nikotynowego.


Jakie są prawidłowe wartości cholesterolu we krwi?

Cholesterol całkowity – [mg/dl]

  • prawidłowy poniżej 200,
  • poziom graniczny 201-239,
  • nieprawidłowy powyżej 240 i więcej.

Cholesterol LDL (zły) – [mg/dl]

  • prawidłowy poniżej 130,
  • graniczny 131 – 159,
  • nieprawidłowy 160 i więcej.

Cholesterol HDL (dobry) – [mg/dl]

  • prawidłowy powyżej 45,
  • graniczny 41 – 44,
  • nieprawidłowy mniej niż 40.


Jak błonnik obniża cholesterol?

Frakcje rozpuszczalne błonnika, najbardziej popularne są pektyny ulegają rozkładowi do kwasów tłuszczowych trójkarboksylowych, które hamują wytwarzanie cholesterolu w wątrobie.

Błonnik-pektyny, dzięki swej specyficznej strukturze i konsystencji wyłapują i usuwają te kwasy z jelita, przez co powodują obniżenie poziomu cholesterolu, ponieważ jeśli brakuje ich w wątrobie do syntezy cholesterolu, jego poziom znacznie się obniża, ponieważ wątroba nie wytwarza dodatkowo cholesterolu. Również błonnik nierozpuszczalny ma zdolność obniżania poziomu trójglicerydów we krwi, przez co znacznie zmniejsza ryzyko chorób układu krążenia, jak miażdżycy czy choroby niedokrwiennej serca.

Produkty bogate w błonnik pokarmowy to przede wszystkim:

  • pieczywo pełnoziarniste,
  • kasze,
  • warzywa,
  • owoce,
  • przetwory owocowo-warzywne,
  • otręby owsiane i pszenne,
  • naturalne preparaty, jak nasiona babki płesznik.

Dzięki diecie bogatej w błonnik obniżysz poziom zbyt wysokiego cholesterolu, bez rezygnacji z tego co lubisz, a więc kiełbasek z grilla, duszonej wątróbki z smażoną cebulką itp. przysmaków. Za sprawa błonnika, który obniża poprzez wiązanie kwasów żółciowych wysoki poziom cholesterolu we krwi, Twoje serce odzyska dawną, młodą siłę, poczujesz, że masz więcej energii do życia i chęci do działania. Poczujesz się znacznie lepiej i co najważniejsze będziesz się cieszyć doskonałym zdrowiem i formą przez długie lata.

Permalink do tego artykułu: http://blonnik-stop.pl/106/obniza-cholesterol/

1 komentarz

  1. Iwona

    Bardzo dobry artykuł, mnóstwo potrzebnych informacji, zrozumiale napisany.
    Artykuł oceniam na 6!!!!

Komentarze zostały wyłączone.